AOB forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Skije ili krplje

Ići dole

Skije ili krplje Empty Skije ili krplje

Počalji od djeremic 17/3/2015, 16:54

Evaluacija razlike skije-krplje na istoj ruti uspona i silaza dan za danom :
Testirano 15 i 16 marta 2015 na usponu-silazu Midžor-Babin Zub

Kupio sam skoro krplje za 5000 din na oglasima( srpski> kupujem-prodajem, a ima i na bosanskom http://www.olx.ba) jer mi se kombinacija nošenja skija nije svidela u nekom trenutku.

Smatrao sam da je Teret nošenja skija sa pancericama nekad prevelik. Parovi skija sa vezovima+krznima koje imam su 4,7-5,7 kg(merio), par pancerica je težak 4-4,2kg(merio) to je 8,7-9,9 kg u zbiru. U kilažu nisam računao nošenje rezervnog lepka i voska za skije/krzna. Štapove nisam računao u masu jer iste nosim i za skije i za krplje.
Krplje su teške ~2kg. O zapremini ski kompleta u odnosu na krplje ne treba ni govoriti, kad nosim pancerice, onda moram na akciju poneti i obuću za hodanje, a krplje mogu staviti na običnu cipelu u kojoj sam došao na mesto izvođenja akcije.
USPON:
Poredeći lakoću uspona na krpljama i na skijama na ISTOJ relaciji mogu tvrditi da je uspon u krpljama ZNATNO lakši, što zbog težine koja se nosi, što zbog toga jer se u krpljama može trčati na jako blagoj uzbrdici.
Na krpljama je savladiv  dosta veći nagib uspona, pogotovu kad imaju štiklu, a krplje imaju i ugradjene šiljke koji drže na oleđenom snegu.
Kad si na skijama, ako na turi ima blaža  ili kraća nizbrdica, da bi bio brz, treba skinuti krzna što traje ~5 minuta, pa onda ako posle toga ide uspon onda dodatnih ~10 minuta za staviti krzna nazad. Krpljama samo strčiš niz to.
Silaz:
Nizbrdo skijama i krpljama na srednjim i jakim nizbrdicama je neuporedivo, skije su znatno brže (ako skijaš dobro), opet ima momenat  kraće uzbrdice koja se u međuvremenu javlja, gde moraš npr. skinuti skije i hodati u pancericama, propadati kroz sneg ili stavljati krzna ili se uspinjati štampanjem u „V“ ili paralelno.

Ono gde su krplje najlošije po meni su kose padine gde se ide po izohipsi. Na takvim mestima krplja jako zamara noge zbog svoje širine, skija je uska pa ne zamara. Meni se na toj turi ispostavilo lakše da siđem u dolju pa da se popnem uzbrdo nego da hvatam istu visinu izohipsom.

Zaključak: ako možete skijati niz sve(ili bar većinu) padina gde se ide, nosite skije, takođe idite skijama ako planirate dugo hodanje sličnom visinom po kosini.Skija može da bude i sidrište u snegu, što plastična krplja ne može.
Krplje nosite ako vam veština skijanja nije na nekom srednjem nivou pa se mučite u silazu, ili ako treba poneti npr. uže, čekić, klinove,šator ili tako neku veću količinu opreme pa bi dodatnih 8-10kg bilo premnogo, kabasto i  suviše zamaralo. Takođe savetujem krplje ako se silazi kroz gustu šumu(nalik šikari i sl).
Takođe sam prilično siguran da ću nositi krplje za situaciju kad snega ima mestimično npr. kad bih radio recimo uskršnji/prvomajski uspon na recimo Hajlu ili Žljeb ili nešto slično.
U obzir nisam uzeo momenat ako neko ima dinafit pancerice od 2kg(par) ili manje, vezove dinafit od 200g i par skija od 3kg. Nošenje ili nenošenje cepina, štapova, lopate nisam uzimao u obzir.Pod skije podrazumevam turno varijantu, ne alpsku i ne langlauf.
Cena polovnog ski kompleta mu dođe 150- 200e (računam da se krzna moraju uzeti nova) a krplje se mogu naći za oko 50e
djeremic
djeremic

Broj poruka : 68
Datum upisa : 24.10.2012

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu